Kristal plaket üzerine renkli süblimasyon transfer baskı
8 Mart 2016“Kristal nedir? Nasıl tanımlanıyor acaba?” diye araştırırken, şöyle sıradışı bilgilere ulaşabilirsiniz; “Billurdan yapılmış”, “Geometrik biçimde düzenlenmiş, düz satıhları ve bir simetri arzeden iç yapısıyla karakterize olan, homojen yapıdaki açısal değerlere sahip katı…”, “Belli bir düzen içinde sıralanmış atomları olan ve bir geometrik düzene sahip sırasal özdek…”
Bunlar, kristali anlatmaya kalktığımızda günlük hayatta kurmayacağınız türden cümleler değil mi? Hele bir de; “Kristalin Nedir?” diye soracak olursanız; cevaplar biraz daha ilginç hale gelebiliyor;
“Cam gibi görünen “Kristalin” serisinin hammaddesi Polikarbonattır (PC). Bu madde miyop, hipermetrop gibi göz rahatsızlığı bulunan kişilerin taktığı “Lens”in de hammaddesidir. Silikon yapılı kalıpların hammaddesi de herkesin bildiği gibi; göğse, dudağa ve benzeri yerlere şişkinlik ve dolgunluk sağlaması için konulan (Si) simgeli silikon (bir silisyum bileşiği) maddesiyle aynıdır…
Peki; herkesin merak ettiği soruya gelelim…
Kristal ile cam arasındaki en önemli fark nedir?…
Rhinestone, aslında suni bir elmastır. Kaya kristali, cam veya akrilikten yapılmış olan bu kristal taşlar, tarihte çoğunlukla Ren Nehri’nden toplanırmış. 1775 yılında G. F. Strass, camın alt kısmını metal tozlarla kaplama fikrini yaratmıştır. sBunun sayesinde kristal taşların elverişliliği büyük oranda artmış ve gelişmiştir. Birçok Avrupa lisanında Kristal taşlara buradan hareketle “strass” denilmektedir.
Bazı cam üreticileri, gün ışığında elmasların ışıldama ve yansıma oyununu yakalayabilmişlerdir. Bunun sayesinde Kristal taşın yaygınlaşması ve Kabul görmesi mümkün olmuştur.
Kristal taşlar tipik olarak kostümlerde,giyisilerde ve kuyumculukta kullanılmaktadır. Kristal taşlar genel olarak Avusturya’da Swarovski ve Çek Cumhuriyeti’nde Preciosa adlarıyla birlikte anılmaktadır.